Parhaat pohjoismaiset rikossarjat

Pohjoismaiset rikossarjat ovat maailmankuuluja synkkyydestään ja jännittävyydestään. Ne tarjoavat katsojilleen monipuolisen kattauksen erilaisia rikostarinoita ja henkilöhahmoja, joista on vaikea olla kiinnostumatta. 

Suomalaiset ovat erityisen kiinnostuneita pohjoismaisista rikossarjoista, joita onkin tarjolla runsaasti eri suoratoistopalveluissa.

Tässä artikkelissa esitellään parhaat pohjoismaiset rikossarjat, joita kannattaa ehdottomasti katsoa. Sarjojen joukosta löytyy niin klassikoita kuin uusia tulokkaitakin, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion ympäri maailman. 

Artikkelin tarkoituksena on auttaa lukijoita löytämään uusia kiinnostavia sarjoja ja suositella niitä, jotka ovat ehdottomasti katsomisen arvoisia.

Pohjoismaiset Rikossarjat – TOP-lista

Pohjoismaiset rikossarjat ovat saavuttaneet suurta suosiota ympäri maailman. Näiden sarjojen synkät ja jännittävät tarinat ovat koukuttaneet katsojia ympäri maailman. Tässä osiossa esitellään parhaat pohjoismaiset rikossarjat.

Silta

Silta on yksi suosituimmista pohjoismaisista rikossarjoista, joka on voittanut useita palkintoja ja saanut paljon kehuja kriitikoilta. Sarjan juoni seuraa Tanskan ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla sillalla tapahtuvaa murhaa, jonka tutkiminen yhdistää tanskalaisen poliisin Martin Rohden (Kim Bodnia) ja ruotsalaisen poliisin Saga Norénin (Sofia Helin). Sarja on tunnettu ainutlaatuisesta juonestaan, joka sisältää monia yllättäviä käänteitä.

Rikos

Rikos on toinen suosittu pohjoismainen rikossarja, joka on saanut paljon huomiota ympäri maailman. Sarjan juoni seuraa Kööpenhaminan poliisin murharyhmää, joka tutkii erilaisia rikoksia. Sarja on tunnettu realistisesta kuvauksestaan poliisityöstä ja sen monimutkaisista suhteista.

Vares

Vares on suomalainen rikossarja, joka perustuu kirjailija Reijo Mäen samannimiseen kirjasarjaan. Sarjan juoni seuraa yksityisetsivä Jussi Varesta (Antti Reini), joka ratkaisee erilaisia rikoksia Turun kaupungissa. Sarja on tunnettu vahvasta suomalaisesta identiteetistään ja sen ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Trapped

Trapped on islantilainen rikossarja, joka seuraa pienen islantilaiskaupungin asukkaita, jotka joutuvat eristetyiksi lumimyrskyn vuoksi. Sarjan juoni seuraa paikallisen poliisin Andri Olafssonia (Ólafur Darri Ólafsson) elämää, joka tutkii sarjaa verisiä rikoksia. Sarja on tunnettu ainutlaatuisesta juonestaan ja sen kauniista islantilaisesta maisemasta.

Suosituimmat rikossarjat Ruotsissa

Pohjoismaiset rikossarjat ovat suosittuja ympäri maailmaa, ja Ruotsi on yksi niiden kärkimaita.

Wallander

Wallander on ruotsalainen rikossarja, joka perustuu Henning Mankellin kirjoittamiin dekkareihin. Sarjassa seurataan kokeneen rikosetsivän Kurt Wallanderin työtä, kun hän ratkoo monimutkaisia rikoksia Ystadissa, Etelä-Ruotsissa. Wallander on saavuttanut suurta suosiota Ruotsissa ja ympäri maailmaa, ja sitä on esitetty yli 30 maassa.

Sarjan pääosaa näyttelee Krister Henriksson, ja se kuvattiin vuosina 2005-2013. Wallander on voittanut useita palkintoja, kuten Ruotsin televisiopalkinnon ja kansainvälisen Emmy-palkinnon.

Suositut rikossarjat Tanskassa

Tanska on tunnettu pohjoismaalaisten rikosdraamojen tuottajana. Tanskalaiset rikossarjat ovat saavuttaneet suurta suosiota ympäri maailmaa, ja monet niistä ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja. Tässä osiossa käsitellään kahta suosittua tanskalaista rikossarjaa.

Forbrydelsen

Forbrydelsen on Tanskan televisiossa esitetyistä rikossarjoista yksi kaikkien aikojen suosituimmista. Sarja kertoo Kööpenhaminan poliisin murhatutkimuksista, joita johtaa päähenkilö Sarah Lund. Sarjan jokainen jakso kattaa yhden päivän tutkimuksissa, ja sarja etenee hitaasti, mutta varmasti kohti ratkaisua.

Sarjan ensimmäinen kausi sai suurta suosiota ympäri maailmaa, ja sitä on myös esitetty useissa eri maissa. Lundin hahmo on saanut paljon kehuja, ja sarja onkin tunnettu erityisesti sen monimutkaisista juonenkäänteistä ja vahvoista henkilöhahmoista.

Borgen

Borgen on Tanskan televisiossa esitetty poliittinen draamasarja, joka kertoo Tanskan pääministeristä Birgitte Nyborgista. Sarjassa seurataan Nyborgin elämää ja työtä Tanskan politiikassa, ja sarjan juoni käsittelee muun muassa korruptiota, valtapeliä ja henkilökohtaisia suhteita.

Borgen on saanut paljon kehuja erityisesti sen realistisuudesta ja tarkasta kuvauksesta Tanskan poliittisesta järjestelmästä. Sarja on myös voittanut useita palkintoja, ja se on saanut suurta suosiota ympäri maailmaa.

Norjan katsotuimmat rikossarjat

Norja on tuottanut monia laadukkaita rikossarjoja, joita on katsottu ympäri maailmaa. Tässä osiossa esitellään kaksi Norjan katsotuinta rikossarjaa.

Occupied

”Occupied” on norjalainen poliittinen trillerisarja, joka sijoittuu lähitulevaisuuteen. Sarjassa Venäjä miehittää Norjan öljyvarantojen takia, ja Norjan hallitus suostuu yhteistyöhön Venäjän kanssa. 

Sarja käsittelee poliittisia kysymyksiä, kuten demokratian merkitystä ja kansallista suvereniteettia. Sarja on saanut paljon kiitosta ympäri maailmaa, ja se on katsottavissa monilla eri kielillä.

Lilyhammer

”Lilyhammer” on norjalainen rikoskomediasarja, joka kertoo entisestä New Yorkin mafiososta Frank ”The Fixer” Taglianoista, joka todistaa oikeudessa pomonsa murhasta ja päättää muuttaa Norjaan. Sarja seuraa Taglianon elämää Norjassa, jossa hän yrittää sopeutua uuteen ympäristöön ja aloittaa uuden elämän. Sarja on saanut paljon kiitosta huumoristaan ja mielenkiintoisesta juonestaan.

Norjan rikossarjat ovat tunnettuja laadukkaasta tuotannostaan ja mielenkiintoisista juonistaan. ”Occupied” ja ”Lilyhammer” ovat kaksi Norjan katsotuinta rikossarjaa, jotka ovat saaneet paljon suosiota ympäri maailmaa.

Suomen parhaat rikossarjat

Suomi on tunnettu laadukkaista rikossarjoistaan, jotka ovat saavuttaneet suurta suosiota sekä kotimaassa että ulkomailla. Tässä osiossa käsitellään kahta Suomen parasta rikossarjaa, jotka ovat saaneet paljon huomiota ja kehuja kansainvälisesti.

Bordertown

Bordertown (Sorjonen) on suomalainen rikossarja, joka seuraa rikoskomisario Kari Sorjosen elämää ja työtä pikkukaupungissa. Sarja on saanut paljon huomiota kansainvälisesti sen jännittävän juonen, laadukkaan tuotannon ja näyttelijäsuoritusten ansiosta. Sarjassa seurataan Sorjosen työtä, samalla kun hänen henkilökohtainen elämänsä käy läpi monia haasteita.

Bordertown on saanut paljon kehuja sen ainutlaatuisesta juonesta, joka yhdistää suomalaisen kulttuurin ja pohjoismaisen noir-genren. Sarjan visuaalinen ilme on myös saanut paljon kehuja sen tyylikkyyden ja kauniiden maisemien vuoksi.

Deadwind

Deadwind (Karppi) on toinen suomalainen rikossarja, joka on saanut paljon huomiota kansainvälisesti. Sarja seuraa rikostutkija Sofia Karppia, joka yrittää ratkaista Helsingin keskustassa tapahtuneen murhan. Sarjassa seurataan Karppin työtä ratkaista rikos ja samalla käydään läpi hänen henkilökohtaisia haasteitaan.

Deadwind on saanut paljon kehuja sen jännittävästä juonesta, joka yhdistää pohjoismaisen noir-genren ja modernin rikosdraaman. Sarjan visuaalinen ilme on myös saanut paljon kehuja sen tyylikkyyden ja kauniiden maisemien vuoksi.

Molemmat sarjat ovat osoittaneet, että Suomella on paljon annettavaa rikossarjojen maailmassa. Näiden sarjojen laatu ja suosio ovat osoitus siitä, että suomalaiset rikossarjat ovat nousseet kansainvälisesti tunnustetuiksi ja arvostetuiksi.

Pohjoismaisten rikossarjojen tulevaisuus

Pohjoismaiset rikossarjat ovat viime vuosina nousseet maailmanlaajuiseen suosioon. Niiden synkät ja jännittävät tarinat ovat pitäneet katsojat koukussa ja arvaamattomina. 

Mutta mikä on pohjoismaisten rikossarjojen tulevaisuus?

Vaikka pohjoismaiset rikossarjat ovat edelleen suosittuja, on uusien sarjojen tuotanto hidastunut viime vuosina. Tämä johtuu osittain siitä, että monet suositut sarjat, kuten Silta ja Rikos, ovat saavuttaneet loppunsa. Uusien sarjojen tuottaminen on myös kallista ja vaatii paljon aikaa ja resursseja.

Kuitenkin, vaikka uusien sarjojen tuotanto on hidastunut, pohjoismaisille rikossarjoille on yhä paljon kysyntää. Monet tuottajat ja kirjailijat ovat edelleen kiinnostuneita luomaan uusia ja jännittäviä sarjoja, jotka voivat ylittää aiempien sarjojen suosion.

Pohjoismaiset rikossarjat ovat myös löytäneet uusia yleisöjä eri puolilta maailmaa, mikä lisää niiden potentiaalia. Streaming-palvelut, kuten Netflix ja HBO, ovat myös alkaneet tuottaa omia pohjoismaisia rikossarjojaan, mikä lisää kilpailua ja mahdollisuuksia uusille sarjoille.