1899 – arvostelu suositusta Netflix-sarjasta

Suoratoistopalvelu Netflixin uusi televisiosarja 1899 on kiehtova ja jännittävä seikkailu, joka vie katsojan Euroopan historian käännekohtiin. Sarja kertoo ryhmästä siirtolaisia, jotka lähtevät laivalla kohti Amerikkaa 1800-luvun lopussa, mutta joutuvat keskelle salaperäistä ja vaarallista mysteeriä. 

Sarjan pääosissa nähdään monia tunnettuja eurooppalaisia näyttelijöitä, kuten Emily Beecham, Aneurin Barnard, Andreas Pietschmann ja Miguel Bernardeau. Sarjan ovat luoneet ja ohjanneet Baran bo Odar ja Jantje Friese, jotka ovat aiemmin tehneet yhdessä menestyksekkään saksalaisen sci-fi -sarjan nimeltä Dark.

1899 on visuaalisesti upea ja äänimaailmaltaan vangitseva sarja, joka hyödyntää uusinta teknologiaa luodakseen uskottavan ja elävän miljöön. Sarja on kuvattu kokonaan virtuaalisessa studiossa, jossa näyttelijät ovat esiintyneet LED-seinien edessä, jotka heijastavat maisemia ja taustoja reaaliajassa. 

Tämä tekniikka mahdollistaa sen, että sarja voi liikkua eri paikoissa ja aikakausissa ilman suuria lavasteita tai kalliita matkoja. Sarjan tuotanto on ollut haastava koronapandemian takia, mutta tekijät ovat onnistuneet viemään projektin maaliin intohimolla ja luovuudella.

Mysteerinen Prometheus-alus

Sarjan keskiössä on Prometheus, joka on yksi ensimmäisistä höyrylaivoista, joka kuljetti siirtolaisia Euroopasta Amerikkaan 1800-luvun lopulla. Prometheus ei ole kuitenkaan mikä tahansa laiva, vaan sillä on salaisuus, joka liittyy sen nimeen.

Prometheus on kreikkalaisessa mytologiassa titaani, joka varasti tulen jumalilta ja antoi sen ihmisille. Tämän teon vuoksi hän joutui rangaistukseksi Zeusin kidutettavaksi. Prometheus on siis symboli ihmisen pyrkimykselle saavuttaa jumalten tasoa ja samalla hänen kärsimykselleen.

Netflixin sarjassa 1899 Prometheus alus edustaa sekä ihmisen toivoa paremmasta elämästä että hänen kohtaamaansa kauhua ja vaaraa. Aluksen matkustajat ovat eri kansallisuuksia ja taustoja, jotka yrittävät löytää uuden alun uudessa maailmassa. Heidän joukossaan on myös salaperäinen nainen, joka pelastetaan merestä ja joka tuo mukanaan synkän arvoituksen.

Sarjan tekijät ovat sanoneet, että Prometheus alus on kuin oma hahmonsa, joka elää ja hengittää. Alus on täynnä yksityiskohtia ja viittauksia, jotka liittyvät sen nimeen ja sen matkustajien kohtaloihin. Alus on myös näyttämö sarjan jännittäville ja pelottaville tapahtumille, jotka pitävät katsojan otteessaan.

1899 on rohkea sarja

1899 on sarja, joka ei pelkää käsitellä vaikeita ja ajankohtaisia teemoja, kuten rasismia, nationalismia, siirtolaisuutta ja identiteettiä. Sarja on monikielinen ja monikulttuurinen, sillä siinä puhutaan yhdeksää eri kieltä ja se esittelee erilaisia näkökulmia ja kokemuksia. 

Sarja on myös täynnä yllätyksiä ja käänteitä, jotka pitävät katsojan otteessaan alusta loppuun. Sarja onnistuu yhdistämään historiallisen draaman, psykologisen trillerin ja yliluonnollisen kauhun elementtejä tavalla, joka on sekä omaperäinen että kunnianhimoinen.

1899 on Netflixin alkuperäissarja, jota voi katsoa vain Netflixin suoratoistopalvelusta. Sarjan ensimmäinen kausi koostuu kahdeksasta noin tunnin mittaisesta jaksosta, jotka julkaistiin kaikki kerralla 28. toukokuuta 2023. 

Sarja on saanut erittäin positiivisen vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä, ja sitä on kehuttu muun muassa sen näyttelijöiden suorituksista, tarinan rakenteesta, visuaalisesta ilmeestä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä. Sarjalle on jo suunnitteilla toinen kausi, jonka tuotannon odotetaan alkavan vuoden 2024 alussa.

1899 on tv-sarja, joka kannattaa ehdottomasti katsoa, jos haluaa nähdä jotain uutta ja erilaista. Se on sarja, joka haastaa katsojan ajattelemaan ja tuntemaan, sekä viihdyttää että opettaa. Se on sarja, joka vie mukanaan menneisyyteen, mutta puhuu samalla nykypäivän kysymyksistä.